Η Συνέντευξη Τύπου της NASA!


Φωτογραφία των βακτηρίων που χρησιμοποιούν σαν βάση τους το αρσενικό!

3/12/2010 kathimerini.gr
Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας νέας μορφής ζωής, κρυμμένης στο βυθό μιας λίμνης στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών: ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του.

«Αυτό που είναι νέο εδώ, είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συν-δημιουργός των ερευνητικών εργασιών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA, και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science.

Η ανακάλυψη αυτή επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο.

Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας (νοτιοδυτικά) και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν στη συνέχεια το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη. Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά.

Η σημασία

H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου για να φέρει στη δημοσιότητα την παραπάνω ανακάλυψη. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σημαίνει ότι μια «εξωγήινη» μορφή ζωής, που υπάρχει ακόμα και στη Γη, θα μπορούσε να υπάρχει και αλλού στο σύμπαν ή στο ηλιακό μας σύστημα.

Τέτοια βακτήρια έχουν βρεθεί στο βυθό μιας λίμνης, στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς. Με κάποιο όμως τρόπο, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει. Η ανακάλυψη δείχνει ότι υπάρχουν «σκιώδη» πλάσματα που ζουν παράλληλα με τους γνωστούς γήινους οργανισμούς, αλλά τα οποία έχουν ακολουθήσει διαφορετική εξελικτική πορεία. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει κι έξω από τη Γη, ακόμα και σε πλανήτες που δεν έχουν φιλική για τη ζωή ατμόσφαιρα.

Όπως δήλωσε ο δρ Λιούις Ντάρντνελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, «αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας».

Μια τέτοια διαπίστωση έχει συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν, επειδή δείχνει ότι η ζωή μπορεί να βρίσκεται σε κάποια άλλη βιολογική μορφή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη με βάση τα γήινα πρότυπα. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η ύπαρξη «εξωγήινων» μικροοργανισμών στη Γη σημαίνει ότι η ζωή -σε διάφορες μορφές- μπορεί να έχει εμφανιστεί κι εξαφανιστεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια να είναι απόγονοι προηγούμενων «κατοίκων» (όχι κατ’ ανάγκη νοημόνων) του πλανήτη μας.

Πρωτοπόρος και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος αυτής της άποψης ότι υπάρχει «εξωγήινη» ζωή στη Γη είναι ο κοσμολόγος Πολ Ντέηβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος, όχι μόνο, εδώ και χρόνια, επιμένει ότι άλλες «εξωτικές» μορφές ζωής, με «εξωγήινη» βιοχημεία, ζουν κάτω από την μύτη μας, αλλά μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος μιας διεθνούς επιτροπής για την υποδοχή των (πραγματικών) εξωγήινων, αν ποτέ εμφανιστούν στη Γη.
————————————————————————————————————
Η συνέντευξη Τύπου λεπτό προς λεπτό, όπως την καταγράψαμε στο metafysiko.gr

2/12/2010 (21:59) Nasa Tv

Με τη φράση “Science never sleeps”, ο συντονιστής του πάνελ ανακοινώνει τη λήξη της συνέντευξης τύπου. Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπει στο www.nasa.gov και στις συνεντεύξεις που θα δώσουν οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες.

Κάπου εδώ τελειώνει και η ζωντανή κάλυψη από το Metafysiko.gr και την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού!

2/12/2010 (21:54) Nasa Tv

“This is a huge deal”, δηλώνει μια από τους συμμετέχοντες του πάνελ σε ερώτηση δημοσιογράφου της USA Today σχετικά με την απογοήτευση του κόσμου που περίμενε ανακοίνωση για την ανακάλυψη εξωγήινης μορφής ζωής. “Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει εντελώς την εικόνα που είχαμε για τη ζωή”, δηλώνει.

2/12/2010 (21:52) Νasa Tv

Η υπεύθυνη της έρευνας δηλώνει ότι η έρευνα ήταν καθρά στοχευμένη και η ανακάλυψη καθόλου τυχαία.

2/12/2010 (21:46) Nasa Tv

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων οι επιστήμονες δηλώνουν πως αδυνατούν ακόμα να εξηγήσουν το φαινόμενο της παρουσίας Αρσενικού στη θέση του Φωσφόρου στα συγκεκριμένα βακτήρια. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φιλοξενούνται στον πλανήτη μας και άλλες μορφές ζωής, άγνωστες έως σήμερα. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν ως είδος να αναζητήσουμε με καλύτερες πιθανότητες την ανακάλυψη μορφών ζωής και σε άλλους πλανήτες.

2/12/2010 (21:30) Nasa Tv

Η παρουσίαση των επιστημόνων τελειώνει με την πεποίθηση πως οι επόμενες γενιές θα εντοπίσουν εξωγήινες μορφές ζωές. Ξεκινούν οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

2/12/2010 (21:25) Nasa Tv

Η αστροβιολόγος της NASA Pamela Conrad, σημείωνει ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου βακτηρίου δεν αφορά μόνο τη Γη, αλλά πρέπει να διευρύνει τα όρια της έρευνάς μας για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής σε πλανήτες όπως ο Άρης.

2/12/2010 (21:17) Nasa Tv

O επιστήμονας και καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα Lames Elser δηλώνει “ευχάριστα σοκαρισμένος” από την ανακάλυψη. Έως σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν τον Φώσφορο ως βασικό και αναντικατάστατο συστατικό της ζωής.

2/12/2010 (21:12) Nasa Tv
Το Αρσενικό αντικαθιστά τις θέσεις του Φωσφόρου στο DNA αυτών των βακτηρίων, δημιουργώντας ζωή πάνω σε μια εντελώς διαφορετική βάση σε σχέση με όσα γνωρίζαμε ως τώρα.

2/12/2010 (21:06) Nasa Tv
 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου που φαίνεται να επιβεβαιώνει τα παρακάτω ρεπορτάζ. Πρόκειται για βακτήριο που ζει σε λίμνη της Καλιφόρνια, βασισμένο σε μια εντελώς διαφορετική βάση ζωής.

————————————————————————————————————

 2/12/2010 (20:49) Nasa Tv

Οι κάτοχοι ipad, iphone και ipod touch μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη τύπου από εδώ.

2/12/2010 (20:39) Fox News

Βρίσκονται οι εξωγήινοι ανάμεσά μας; Κατά μια έννοια ναι, εξηγεί η NASA.

Το άρθρο εδώ.

2/12/2010 (20:28) newsit.gr

Η ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, δείχνει ότι υπάρχουν “σκιώδη” πλάσματα που ζουν παράλληλα με τους γνωστούς γήινους οργανισμούς, αλλά τα οποία έχουν ακολουθήσει διαφορετική εξελικτική πορεία. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει κι έξω από τη Γη, ακόμα και σε πλανήτες που δεν έχουν φιλική για τη ζωή ατμόσφαιρα.

Όπως δήλωσε ο δρ Λιούις Ντάρντνελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, “αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας”.

Μια τέτοια διαπίστωση έχει συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν, επειδή δείχνει ότι η ζωή μπορεί να βρίσκεται σε κάποια άλλη βιολογική μορφή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη με βάση τα γήινα πρότυπα. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η ύπαρξη “εξωγήινων” μικροοργανισμών στη Γη σημαίνει ότι η ζωή -σε διάφορες μορφές- μπορεί να έχει εμφανιστεί κι εξαφανιστεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και αυτά τα “εξωγήινα” βακτήρια να είναι απόγονοι προηγούμενων “κατοίκων” (όχι κατ’ ανάγκη νοημόνων) του πλανήτη μας.

Πρωτοπόρος και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος αυτής της άποψης ότι υπάρχει “εξωγήινη” ζωή στη Γη είναι ο κοσμολόγος Πολ Ντέηβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος, όχι μόνο, εδώ και χρόνια, επιμένει ότι άλλες “εξωτικές” μορφές ζωής, με “εξωγήινη” βιοχημεία, ζουν κάτω από την μύτη μας, αλλά μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος μιας διεθνούς επιτροπής για την υποδοχή των (πραγματικών) εξωγήινων, αν ποτέ εμφανιστούν στη Γη!

2/12/2010 (20:25) New York Times

Άρθρο των NY Times για την -κατά πως φαίνεται- ανακοίνωση της NASA.

2/12/2010 (20:20) in.gr

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της NASA τελικα δεν αφορά μικρά πράσινα ανθρωπάκια. Είναι παρόλα αυτά σημαντική, καθώς αφορά την ανακάλυψη ενός μικροβίου που ενσωματώνει στο DNA του το δηλητηριώδες στοιχείο αρσενικό -και αυτή η παραξενιά του κάνει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής να φαίνεται ακόμα πιθανότερη

Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στο περιοδικό Science, αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές της μελέτης πριν από τη συνέντευξη Τύπου της NASA, που έχει προγραμματιστεί για τις 21.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν υπενθύμιση ότι η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε» δήλωσε η Φελίσα Γουλφ-Σάιμον του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το παράξενο πλάσμα που ανακαλύφθηκε δεν είναι μεν εξωγήινο, είναι όμως ένα πραγματικό τέρας της λίμνης. Το πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των Holomonadaceae, βρέθηκε στη διαβόητη Λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια, της οποίας τα αλμυρά, αφιλόξενα νερά περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια.

Κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη, τα βακτήρια όμως αφθονούν.

Το παράξενο με το νέο είδος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ένα δηλητήριο, το αρσενικό, ως δομικό λίθο για το γενετικό υλικό του.

«Η ζωή αποτελείται κυρίως από τα στοιχεία άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο» εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

To GFAJ-1 είναι η πρώτη γνωστή μορφή ζωής που χρησιμοποεί και αρσενικό εκτός από αυτά τα στοιχεία.

Όταν το βακτήριο καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο με φώσφορο, μόνο αρσενικό, ή και τα δύο μαζί.

«Μπορεί να αναπτυχθεί είτε με φώσφορο είτε με αρσενικό. Αυτό το καθιστά πολύ αλλόκοτο» αναφέρει ο Πολ Ντέβις, ερευνητής του πανεπιστημίου και της NASA.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν: «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο αναπάντεχο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε δει ακόμα;» διερωτήθηκε.

«Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθουμε» είπε.

2/12/2010 (20:12) skai.gr

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι αποψινές ανακοινώσεις της NASA (21.00 ώρα Ελλάδος), η οποία έχει προαναγγείλει μία σημαντική ανακάλυψη που αφορά στο πεδίο της αστροβιολογίας.

Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε απευθείας τις ανακοινώσεις ΕΔΩ.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε ένα καταιγισμό φημών ότι θα ανακοινωθεί η ανακάλυψη κάποιας εξωγήινης μορφής ζωής σε άλλο ουράνιο σώμα.

Ειδικότερα, η NASA αναμένεται να αναφερθεί σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο που πρόκειται να δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου θεωρείται πιθανό ότι θα ανακοινωθεί η ανακάλυψη βακτηρίου είτε στον δικό μας πλανήτη, είτε σε δορυφόρο του Κρόνου, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον άκρως τοξικό, εχθρικό για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Τέτοια βακτήρια έχουν βρεθεί στο βυθό μιας λίμνης, στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς. Με κάποιο όμως τρόπο, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει.

Σύμφωνα με τον δρ. Λιούις Ντάρντελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, «αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας».

Πρωτοπόρος και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος αυτής της άποψης ότι υπάρχει “εξωγήινη” ζωή στη Γη είναι ο κοσμολόγος Πολ Ντέηβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος, όχι μόνο, εδώ και χρόνια, επιμένει ότι άλλες «εξωτικές» μορφές ζωής, με «εξωγήινη» βιοχημεία, ζουν κάτω από την μύτη μας, αλλά μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος μιας διεθνούς επιτροπής για την υποδοχή των (πραγματικών) εξωγήινων, αν ποτέ εμφανιστούν στη Γη!

2/12/2010 (20:10) metafysiko.gr

Tα σχόλια και οι σκέψεις των μελών του Φόρουμ του Μεταφυσικού στο ειδικό για το θέμα thread, εδώ.

2/12/2010 (20:08)

Η συνέντευξη Τύπου θα ξεκινήσει στις 21:00 ώρα Ελλάδας. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από το http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html .

2/12/2010 (17:00) in.gr

Την ανακάλυψη μιας αλλόκοτης μορφής ζωής που ζει σε δηλητηριώδη λίμνη της Καλιφόρνια, και ίσως προσφέρει στοιχεία για την εξωγήινη ζωή, αναμένεται να ανακοινώσει η NASA το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα τουλάχιστον με την Telegraph. Πρόκειται πιθανότατα για ένα μικρόβιο που δείχνει «ότι υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε

1/12/2010 Πληροφορίες από ημερήσιο Τύπο:


Η NASA, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, προανήγγειλε την πραγματοποίηση την Πέμπτη συνέντευξης Τύπου, σχετικά με μια επιστημονική ανακάλυψη που σχετίζεται με την εξωγήινη ζωή.

Η συνέντευξη θα γίνει στην Ουάσινγκτον, στις 2 το μεσημέρι (19:00 GMT) την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η NASA θα πραγματοποιηθεί συζήτηση “για μία ανακάλυψη στην αστροβιολογία που θα έχει συνέπειες στην αναζήτηση αποδείξεων για την εξωγήινη ζωή”.
Οι λάτρεις του διαστήματος και των εξωγήινων έχουν πλημμυρίσει την μπλογκόσφαιρα με εικασίες για τη σημασία αυτής της ανακοίνωσης, αλλά η NASA δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αμέσως.
Αμέσως οι εικασίες άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, όπως ότι η NASA θα ανακοινώσει ότι ανακάλυψε ίχνη βιολογικής δραστηριότητας στον Τιτάνα ή κάποιον άλλο δορυφόρο του Κρόνου ή σε άλλο πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα.
Μία ματιά στα βιογραφικά των επιστημόνων (βιολόγοι και γεωλόγοι) που θα μιλήσουν δείχνει ότι ασχολούνται συστηματικά με τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις ύπαρξης ζωής σε άλλα αστρικά συστήματα. Για παράδειγμα ένας από τους βιολόγους που θα μιλήσουν ερευνά το πώς θα μπορούσε να υπάρχει ζωή χωρίς νερό, άνθρακα και οξυγόνο, όπως συμβαίνει στη Γη.
Περισσότερο ψύχραιμοι σχολιαστές αναφέρουν ότι η NASA δεν θα ανακοινώσει ότι «ναι, βρέθηκε εξωγήινη ζωή» αλλά, προσθέτουν, η συνέντευξη ότι θα έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον παρά τον θόρυβο.

www.metafysiko.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis