Το μποζόνιο Higgs πραγματικότητα ή χίμαιρα? Η επόμενη χρονιά θα δείξει...

Το πολυπόθητο μποζόνιο Higgs, που πιστεύεται ότι έχει δώσει σχήμα στο σύμπαν μετά το Big Bang, είτε θα βρεθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες ή θα αποδειχθεί ότι είναι μια χίμαιρα, δήλωσαν οι επικεφαλής των τριών κορυφαίων ερευνητικών κέντρων φυσικής στον κόσμο.








Και οι τρεις επιστήμονες – από το CERN, το Fermilab και το ΚΕΚ της Ιαπωνίας -κατέγραψαν τους εαυτούς τους στους σκεπτικιστές για το αν το νετρίνο έχει σπάσει το αποδεκτό όριο των φυσικών νόμων και ταξίδεψε γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός.

«Νομίζω ότι από αυτή τη στιγμή έως το επόμενο έτος θα είμαι σε θέση να σας φέρω μήνυμα για το ότι υπάρχει το μποζόνιο Higgs είτε ότι δεν υπάρχει,» δήλωσε ο Rolf Heuer, γενικός διευθυντής του CERN.

Ο ίδιος ταυτίζεται με τους επικεφαλής του ΚΕΚ, Atsuto Suzuki και του Fermilab, Pier Oddone, που πριν 15 μέρες έκλεισε, μετά από 26 χρόνια λειτουργίας του επιταχυντή του Tevatron, και ο οποίος επίσης αναζητούσε το Higgs μέσα στα συντρίμμια από τα δισεκατομμύρια συγκρούσεων μεταξύ των σωματιδίων.

Tevatron, Fermilab

Οι τρεις επιστήμονες μίλησαν σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από μια τριήμερη συνάντηση των κορυφαίων φυσικών στο CERN για να συζητήσουν τι είδους επιταχυντές μπορούν τελικά να προστεθούν στο οπλοστάσιο της έρευνας, είτε για να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν το LHC.

Ο Pier Oddone ανέφερε πως η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν στο Tevatron, που για σχεδόν μια δεκαετία ήταν κυρίαρχη δύναμη στην αναζήτηση του Higgs, θα είναι υπό ανάλυση για αρκετούς ακόμη μήνες, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε μόνο τώρα να αποκαλύψει πού δεν κρυβόταν το μποζόνιο.

Η ύπαρξη του σωματιδίου σαν τον παράγοντα που έδωσε μάζα στα σωματίδια που αναδύθηκαν μετά την έκρηξη πριν 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και έτσι έγινε δυνατός ο σχηματισμός των γαλαξιών, άστρων και πλανητών, ήταν σαν αίτημα των επιστημόνων εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Ο Peter Higgs, ο Βρετανός φυσικός του οποίου το όνομα φέρει το πεδίο και το αντίστοιχο σωματίδιο, καθώς και άλλοι επιστήμονες που δέχθηκαν τη θεωρία, την ενέταξαν στο Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής.

Αν όμως αυτό δεν βρεθεί, είπε ο Heuer, τότε το μοντέλο – το οποίο στήριζε την έρευνα από το 1905 όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας – θα κατέρρεε.

Ωστόσο, και οι τρεις ειδικοί είπαν ότι είναι βέβαιοι πως το μποζόνιο θα βρεθεί στον επιταχυντή LHC, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 και έχει σκοπό την δημιουργία πολλών δισεκατομμυρίων μίνι Big Bang, που αφού αναλυθούν από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο θα δούνε τι συμβαίνει με το Higgs.

Εάν δεν υπάρχει το Higgs, τότε ένας άλλος μηχανισμός που παράγει το ίδιο αποτέλεσμα (τη μάζα των σωματιδίων) – χωρίς την οποία η ζωή θα ήταν αδιανόητη – έπρεπε να κυριαρχεί.

Πάντως οι Heuer, Oddone και Suzuki συμφώνησαν ότι η εξεύρεση του συγκεκριμένου μηχανισμού θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου ο LHC, που τρέχει κάτω από τα ελβετο-γαλλικά σύνορα κοντά στη Γενεύη, διπλασιάσει την ισχύ του το 2014.

LHC, CERN

"Ό, τι κι αν είναι, δεν μπορεί να μην ταιριάζει με την ιδέα του Αϊνστάιν για το πως λειτουργεί το σύμπαν", είπε ο Oddone. "Πάντως κατά κάποιο τρόπο έχουμε προχωρήσει ήδη και πέραν του Αϊνστάιν", πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι τρεις τους έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον τα νετρίνα θα μπορούσαν να ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως.

"Σε αυτό το ζήτημα είμαι σκεπτικιστής”, δήλωσε ο Heuer, αν και τα νετρίνα που συμμετέχουν στο πείραμα είχαν αντληθεί από το CERN, φτάνοντας 730 χλμ. μακριά σε ένα εργαστήριο στο Grand Sasso στην Ιταλία. Οι Oddone και Suzuki εξέφρασαν επίσης τις αμφιβολίες τους.

Και τα δύο εργαστήρια, ΚΕΚ και Fermilab, θα συμμετέχουν στην επανάληψη του πειράματος. Ο Oddone τόνισε ότι παρόλο που ο ίδιος ήλπιζε να έχει κάποιο αποτέλεσμα τους επόμενους έξι μήνες, μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος.



physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis