Ακόμα και με το Higgs δεν ολοκληρώνεται το Καθιερωμένο Μοντέλο !

Ανεβαίνει ο ενθουσιασμός για το μποζόνιο Higgs καθώς πλησιάζει το “καυτό” συνέδριο στην Αυστραλία τον ερχόμενο μήνα. Αλλά ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά περσινά σήματα του σωματιδίου, μια νέα ανάλυση των δεδομένων από έναν επιταχυντή σωματιδίων στην Καλιφόρνια δείχνει ότι το Higgs δεν μπορεί να ολοκληρώσει το Καθιερωμένο Μοντέλο της φυσικής

    




Το μποζόνιο Higgs είναι το κομμάτι που λείπει από το καθιερωμένο μοντέλο, την πιο επιτυχημένη περιγραφή για το πώς αλληλεπιδρούν τα σωματίδια καθώς και για τις δυνάμεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ερευνητές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN ανέφεραν τους πιο αξιόπιστους υπαινιγμούς μέχρι τώρα του άπιαστου αυτού σωματιδίου.

Κάποιοι φυσικοί υποθέτουν ότι θα αποκαλυφθούν νέα ευνοϊκά δεδομένα για το σωματίδιο κατά τη Διεθνή Διάσκεψη της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στη Μελβούρνη.

Ο θεωρητικός φυσικός Peter Woit του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, έγραψε στο blog του ότι τα δύο κύρια πειράματα του LHC είδαν το ίδιο σήμα όπως και το Δεκέμβριο – γεγονός που υπαινίσσεται ένα Higgs, με ενέργεια 125 GeV – αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη στατιστική πιθανότητα. Ο Woit αρνήθηκε να ονομάσει τις πηγές του, αλλά διαβεβαίωσε ότι ήταν «πολύ αξιόπιστες».

Ωστόσο, για τώρα, αυτές είναι οι μόνες φήμες που έχουμε. "Είναι ακόμα πάρα πολύ πρόωρο να αρχίσουμε να λέμε κάτι άλλο”, λέει η Pauline Gagnon του πειράματος ATLAS του CERN.

Εν τω μεταξύ, μια νέα ανάλυση από το πείραμα BaBar, που έτρεξε στον επιταχυντή SLAC στην Καλιφόρνια μέχρι το 2008, δείχνει ότι το καθιερωμένο μοντέλο δεν είναι ό,τι φαίνεται.




Η εικόνα δείχνει τη σύγκρουση ενός ηλεκτρονίου και ενός ποζιτρονίου που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός μεσονίου B (δεν φαίνεται) και ενός μεσονίου αντι-Β που ακολούθως διασπάται σε ένα D μεσόνιο και ένα τ λεπτόνιο – όπως και ένα αντινετρίνο ταυ.


Σύμφωνα με το μοντέλο, το σωματίδιο Β μεσόνιο, που μελετήθηκε στο BaBar, διασπάται για να παράγει σωματίδια συμπεριλαμβανομένου και ενός μποζονίου W, το οποίο στη συνέχεια διασπάται περαιτέρω σε ένα σωματίδιο ταυ και νετρίνο ταυ. Τώρα η συνεργασία BaBar αναφέρει πως τα μεσόνια Β αποσυντίθεται σε σωματίδια ταυ πιο συχνά από ό,τι προβλέπει το κανονικό μοντέλο.

"Μοιάζει σαν το καθιερωμένο μοντέλο να έχει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε”, λέει ο εκπρόσωπος του BaBar, Michael Roney από το Πανεπιστήμιο Βικτώρια στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

Τα αποτελέσματα της ομάδας BaBar δεν είναι στατιστικά σημαντικά, ακόμα, αλλά ελπίζουμε ότι ένα Ιαπωνικό πείραμα – που λέγεται Belleθα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματά τους σύντομα. Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα στο BaBar, το καθιερωμένο μοντέλο μπορεί να χρειαστεί μια αναδιοργάνωση, ακόμη κι αν το σωματίδιο Higgs έχει ήδη ανακαλυφθεί και ταιριάζει στο μοντέλο.

Πηγή: New Scientist
physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis