Η φωνή του Γκράχαμ Μπελ σε ηχογράφηση του 1885 !!! (VIDEO)

Η φωνή του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του σκωτσέζου εφευρέτη του τηλεφώνου, ακούγεται ξανά 91 χρόνια μετά τον θάνατό του: η φωνή του αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά σε μια πλάκα φωνογράφου από το 1885 που φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας. «Ακούστε τη φωνή μου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ» ακούγεται να λέει στον κερωμένο δίσκο του φωνογράφου, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα από έργα του Σαίξπηρ
 





Ο Γράχαμ Μπελ είναι περισσότερο γνωστός ως ο εφευρέτης του πρώτου πρακτικού τηλεφώνου, το οποίο κατοχύρωσε με πατέντα το 1876. Ο μεγάλος εφευρέτης είχε όμως εργαστεί και για τη βελτίωση του φωνογράφου, τον οποίο είχε εφεύρει το 1877 ο αμερικανός Τόμας Έντισον.

Ο φωνόγραφος του Έντισον χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων σε έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο επιστρωμένο με κασσίτερο. Ο Γκράχαμ Μπελ βελτίωσε την απόδοση της συσκευής αντικαθιστώντας τον κύλινδρο με έναν δίσκο καλυμμένο με κερί. Ακόμα και το πικάπ που μπήκε τον 20ο αιώνα στα περισσότερα σπίτια είναι ουσιαστικά ένας φωνογράφος που βασίζεται στη λογική του Γκράχαμ Μπελ.

«Η αναγνώριση της φωνής του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του ανθρώπου που μας προσέφερε τις φωνές των άλλων, είναι μια σημαντική στιγμή για τη μελέτη της ιστορίας» σχολίασε ο Τζον Γκρέι, διευθυντής του μουσείου.

Η ηχογράφηση του 1885 ήταν πολύ ευαίσθητη για να αναπαραχθεί με βελόνα όπως οι δίσκοι του πικάπ. Το μουσείο όμως ζήτησε τη βοήθεια της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί μια τρισδιάστατη κάμερα για να καταγράψει το ανάγλυφο στα αυλάκια του δίσκου και να το μετατρέψει σε ήχους.


 


Βαγγέλης Πρατικάκης
tovima.gr 


Εδώ ο εφευρέτης ακούγεται να μετραει. Στο 3:53 αναφέρεται στο πείραμα και στο όνομά του.



















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis